Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00

RAZISKUJ – OGLEDNI DEPO

MODNA OBLAČILA IN DODATKI

Najstarejša najdba zbirke, ki je ohranjena v fragmentih, je ostanek ženskega oblačila iz rjavega sukna in nakit. Izvira iz grobnice rodbine Herberstein iz Betnave pri Mariboru, iz tridesetih let 17. stoletja. Drugo grobno najdbo sestavljata oblačilo in obutev župnika Andreja Tavčarja iz Starega trga pri Slovenj Gradcu iz leta 1638.

Iz 18. stoletja so ohranjeni svilen moški suknjič ”justaucorps”, moški frak s svileno cvetlično ornamentiko, moški svileni telovniki, damski životci, torbice, pokrivala, par damskih čevljev, pahljače in slonokoščeno praskalo, s katerim so si segali pod lasuljo ali za steznik in si lajšali srbečico.

Iz začetka 19. stoletja sta ohranjena dva para damskih brezpetnih čevljev, ki označujeta obdobje empira. V drugo polovico 19. stoletja uvrščamo damske čevlje, torbice in mošnjičke, pokrivala in životce, črn moški frak, bluze, steznike in damske obleke različnih krojev.

Največ gradiva izvira iz 20. stoletja. Sem sodijo ženska, moška in otroška oblačila, obutev, pokrivala in različni modni dodatki, zbirka pa se dopolnjuje s sodobnimi kreacijami.

KUSTODINJA ZBIRKE

Maja Hren Brvar

Dostopnost