Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00

DOŽIVI

MUZEJSKI KLUB

Druženje je začetek, pogovor je napredek, sodelovanje je uspeh.
2019
MUZEJSKI KLUB poteka že 17. leto zapored. Je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

V letu 2019 bo moderator MUZEJSKEGA KLUBA priznani režiser Bojan Labović, ki bo s tematiko meščanstva proti malomeščanstvu izpostavil vlogo meščanske kulture v postmoderni družbi. Odprla se bodo vprašanja o vlogi in pomenu meščanske kulture, dediščini vrednot, ki so krojile celotno 19. stoletje ter kakšen je odgovor današnjega časa na njih. MUZEJSKI KLUB bo izveden v petih terminih v mesecu marcu, aprilu, septembru, oktobru in novembru.

SCENOGRAFSKI ELEMENTI MEŠČANSTVA

Zrcalo malomeščanstvu

28. marec 2019

Na prvem srečanju bomo primerjali meščanstvo, ki je bilo v zgodovini nosilec demokracije, gospodarskega, znanstvenega in kulturnega napredka ter njegovo deviacijo malomeščanstvo, ki je pravo nasprotje meščanskega napredka. Gostili bomo zgodovinarja Andreja Studna in etnologinjo dr. Majo Godina Golija.

Meščanska psiha

26. september 2019

Izhodiščno vprašanje tokratnega Muzejskega kluba bo, ali bi meščan brez svojih tipičnih lastnosti kot so narcizem, nervoza in trpljenje, sploh obstajal?

Bi bil brez njih tako dinamičen, kreativen, pa tudi individualen? Pogovor s priznanima sogovornikoma, psihiatrom in psihoanalitikom dr. Matjažem Lunačkom in nevropsihiatrom in jungovskim psihoanalitikom dr. Jožefom Magdičem.

Meščanstvo in ženske

24. oktober 2018

O vlogi ženske v patriarhalni meščanski družbi, o njeni razpetosti med vlogo matere, žene in gospodinje ter njeni želji po svobodi lastne izbire.

Pogovor z zgodovinarko dr. Matejo Ratej in novinarjem ter publicistom Ervinom Hladnikom Milharčičem.

Glasba v meščanskem domu

28. november 2019

Pogovor o klavirju kot statusnem simbolu meščanske vzgoje in okolja z muzikologom dr. Leonom Stefanijo in igralcem Juretom Ivanušičem.

Kaj berejo meščani?

19. december 2019

Pogovor o mestu in meščanih v literaturi in kulturi z dr. Katjo Mihurko Poniž in Dušanom Šarotarjem.
2019
2018
MUZEJSKI KLUB poteka že 16. leto zapored. Je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

V letu 2018 smo vsebine navezali na novo depojsko postavitev uniform, ki smo jo odprli v mesecu maju. Pogovori o različnih vidikih uniformiranosti potekajo z zanimivimi gosti.

Pogovore, ki jih vodi Nives Cvikl, kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor, smo naslovili:

Kaj določa uniforma?

22. marec 2018

Identifikacija poklicnih in družbenih skupin preko oblačilnega videza in vraže, vezane na njihovo pojavnost.

Od ideje do obešalnika

19. april 2018

Funkcionalni vidik uniforme od oblikovanja in izbire materialov do uporabe in vzdrževanja.

Uniforme v šole?

25. oktober 2018

O šolskih uniformah, ki jih (lahko) predpiše država in tistih, ki jih predpisuje moda.

Med vsakdanjostjo in folkloro

15. november 2018

Ohranjanje in poustvarjanje oblačilnega videza glasbenih in folklornih skupin.

Posebna obleka za posebno priložnost

20. december 2018

Pisana in nepisana pravila oblačenja in njihova simbolna sporočilnost.


2018
2017
muzejski klub 2017

MUZEJSKI KLUB je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

Vsebina MUZEJSKEGA KLUBA je leta 2017 obravnavala  kulinarično dediščino in razvoj gastronomije. Z njo smo se navezali na osrednjo razstavo KITCHEN DEBATE – DEBATA O KUHINJI, ki smo jo odprli v Pokrajinskem muzeju Maribor v začetku meseca junija.

Srečanja z raziskovalci, podjetniki, promotorji in ljubitelji, ki se ukvarjajo s prehrano in prehrambno kulturo, so moderirali Sašo Papp, Tadej Pungartnik in Nives Cvikl.

Sodelovali so tudi Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in okoliški vinarji, ki so ob pogovoru pripravili degustacijo izbranih jedi in pijač.

Srečanja MUZEJSKEGA KLUBA potekajo v Grajski kavarni, vhod s Trga svobode.

16. marec 2017

Od furmanske gostilne do trendovske restavracije

20. april 2017

Zelišča v kulinariki

12. oktober 2017

Izzivi lokalno pridelane hrane

6. november 2017

Bonton za mizo

21. december 2017

Praznična kuhinja

2017
2016
MUZEJSKI KLUB je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

MUZEJSKI KLUB – GLASBA SKOZI ČAS

MUZEJSKI KLUB bo v letu 2016 doživel že svojo 14 modificirano izvedbo, kar priča o trajnosti in uspešnosti programa. S klubom v POMUM izpostavljamo muzejski predmet in njegovo zgodbo, ki jo navezujemo na aktualne dogodke v regiji in širše. Med gosti kluba velja omeniti dr. Vesno Vuk Godino, akademika Cirila Zlobca, Alenko Puhar, Primoža Debenjaka, dr. Dušana Nečaka, dr. Franceta Arharja, dr. Zinko Zorko, dr. Manico Špendal in mnoge druge prepoznavne osebnosti na območju Slovenije. V letu 2014 smo vodilno temo posvetili Rudolfu Gustavu Puffu, gimnazijskemu profesorju, kronistu mesta Maribor in ob tem izpostavili dogodke, ki sooblikujejo aktualne dogodke 21. stoletja. Muzejski kustosi so izpostavljali posamezne muzejske predmete, s katerimi so skozi prizmo 19. stoletja odgovarjali aktualnim dogodkom 21. stoletja. Zaradi še vedno velike odzivnosti in obiskanosti MUZEJSKEGA KLUBA, s projektom nadaljujemo tudi v letu 2016, ko bo poudarek na nesnovni dediščini. Tokrat se bomo s ciklom krajših koncertov sprehodili skozi zgodovino glasbe, od renesanse do 20. stoletja. Koncerte bodo spremljala predavanja o posameznem glasbenem obdobju, dopolnjenem z značilnostmi iz lokalnega okolja. Teme, ki jih izpostavljamo v letu 2016 so:

Vokalna solistična glasba v času renesanse in baroka

V času Haydna, Mozarta in Beethovna

Uvod v romantično 19. stoletje

Glasba in revolucija

Glasba in družabni plesi v času pozne romantike

Samospevi: Po sledeh glasbenih mojstrov Benjamina Ipavca in Huga Wolfa

Muzikal

2016
Dostopnost