Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00

VRTCI IN ŠOLE

VELIKE STVARITVE MALIH MOJSTROV

Velike stvaritve malih mojstrov so spremljevalni pedagoški program k občasni muzejski razstavi ali pa jih povezujemo z drugimi aktualnimi  vsebinami. V obliki natečaja vabimo k sodelovanju učence osnovnih šol in vrtcev. Likovni izdelki, ki prispejo na razpis, so na ogled v muzeju na občasni razstavi, vsi pa prejmejo pisno priznanje za sodelovanje.

Velike stvaritve malih mojstrov je dolgoletni pedagoški program, ki ga muzej letos izvaja že 20. leto. V čast tej obletnici se je muzej odločil, da bo program razširil na večji del SV Slovenije, s Štajersko, Prekmurjem in Prlekijo. Program letos prvič izvajamo v sodelovanju, s partnerjem, Vrtcem Ivana Glinška Maribor, saj smo se odločili, da bomo k likovnemu ustvarjanju povabili tudi otroke iz vrtcev. Natečaj je namenjen vsem osnovnošolcem in vrtčevskim otrokom v tem delu Slovenije.

Letošnja tema je nosila naslov Časovni stroj. Z njo se navezujemo na stalno razstavo  Pokrajinskega muzeja Maribor, Portret meščanstva, ki se med drugim posveča tehnološkemu napredku v 19. in začetku 20. stoletja. Mentorje in mentorice smo zato pozvali, da otrokom približajo teme največjih tehnoloških izumov tega obdobja. Tako so otroci slikali motive vse od  parne lokomotive, radijskih sprejemnikov, televizije, starih telefonov, prvih letal, prvih avtomobilov, do podmornic, ulične razsvetljave in visokih koles.

Strokovno komisijo so sestavljali strokovnjaki iz Pedagoške fakultete, Univerze v Mariboru, predstavnica Pokrajinskega muzeja Maribor in predstavnici Vrtca Ivana Glinška Maribor.

Člani strokovne komisije so bili:

Red. prof. dr. Matjaž Duh (predsednik)

Izr. prof. dr. Jerneja Herzog

Mag. sc. Katja Kozjek Varl

Ivana Unuk, kustodinja pedagoginja, umetnostna zgodovinarka

Julijana Kološa, dipl. vzgojiteljica

Maša Hedl, dipl. vzgojiteljica

Na letošnjem natečaju je sodelovalo več kot 340 otrok iz 21. šol in 10. vrtcev. Izbor del, ki bodo razstavljena je na tej povezavi.  

Med njimi so bili tudi OŠ Puconci, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pri Ljutomeru, OŠ Križevci, OŠ Sv. Trojica, OŠ Janka Glazerja Ruše, OŠ Draga Kobala Maribor, Vrtec Mala Nedelja, Vrtec Slovenj Graderc, Vrtec Artiče in drugi.

Otvoritev razstave bo potekala 7. 5. 2024, ob 17.00. 15 otrok iz različnih starostnih obdobij bo prejelo likovne nagrade za njihove stvaritve, torej po 3 otroka iz 1. in 2. starostnega obdobja in enako iz 1., 2. in 3. triade osnovne šole.

Dostopnost