Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00

VRTCI IN ŠOLE

MUZEJNICA PORTRET MEŠČANSTVA KAR DOMA

MUZEJNICE so interaktivna pedagoška srečanja, ustvarjalnice in nepozabna zabavna doživetja, na katerih otroci spoznavajo različne izbrane teme s pomočjo muzejskih predmetov. Namenjene so predšolskim otrokom (3-6 let) ter šolarjem 1. triade OŠ in trajajo 45 minut.

 

V 19. stoletju so domove premožnejših meščanov krasili portreti, ki so poudarjali pomen družine, prijateljstva, urejenega in umirjenega življenja ter spoštovanje družbenih načel. Sprva so portrete naslikali slikarji, v drugi polovici 19. stoletja pa so slikarska dela začele nadomeščati fotografije. Na razstavi Portret meščanstva smo razstavili veliko slikarskih del in fotografij, ki prikazujejo mestne obrtnike in industrialce, lastnike tovarn, občinske uslužbence in župane, posestnike, lastnike hiš in vinogradov v okolici mesta, skratka meščanke in meščane mesta Maribor.

Za portretiranje so se ljudje še posebej lepo obleki, počesali, nadeli najboljši nakit, pripeli priznanja in se tako pokazali v najlepši luči. Pomembno vlogo pri prikazovanju posameznikov imajo tudi cvetje, sadje in živali, celoto pa zaokrožijo tako imenovani scenski rekviziti, kot so privzdignjena zavesa ali upodobitev narave v ozadju, razkošen naslanjač ali mizica, včasih tudi mogočen steber.

Danes vsak dan s svojimi telefoni in fotoaparati naredimo več fotografij, med katerimi je tudi nekaj portretov in seveda avtoportretov, tako imenovanih »selfijev« ali sebkov, kot se glasi slovenski prevod. Vendar pa le redki te fotografije razvijejo, kaj šele uokvirijo. Še redkejši pa so tisti, ki imajo doma svoj naslikan portret.

Sedaj pa imamo za vas zabaven izziv. S pomočjo staršev ali drugih družinskih članov izberite portret meščana z naše razstave in ga poizkusite poustvariti. V omari poiščite podobna oblačila, pomagate si lahko tudi z rjuhami, brisačami, skratka z vsem kar se vam zdi uporabno. Poskusite si narediti podobno pričesko, lahko uporabite tudi lasulje, ki so vam ostale od pusta. Bodite kreativni. Ne pozabite na nakit, rekvizite, kot so rože, ter scensko ozadje!

Tako, sedaj zavzemite podobno pozo, kot jo ima oseba na izbranem portretu in pritisnite sprožilec fotoaparata.

Na pozabite nam poslati fotografije na muzejnica@museum-mb.si

Želimo vam veliko zabave pri ustvarjanju!

Dostopnost