REGIONALNA KUHINJA SLOVENIJE
15.
maj 2018
predavanje

​V Sloveniji smo leta 2006 dobili gastronomsko strategijo. To ni bil le še eden od brezštevilnih dokumentov, ki se nabirajo v omarah ministrstev in podjetij ampak obvezujoče strokovno besedilo, ki smo ga začeli sistematično uresničevati. 

Čeprav nekateri državni uradi še po treh, štirih letih od postavitve strategije niso vedeli za njo,  je zadeva dobivala iz leto v leto nove uresničitve. Še posebej nas veseli, da smo v letu 2018 vstopili med »European Regions of Gastronomy«, kjer nas do leta 2021 čaka uresničitev kar lepega števila projektov, predlaganih s strani nekaterih ministrstev in drugih deležnikov. 

Danes se v okvirih svetovne gastronomije močno poudarja lokalna in regionalna kuhinja. To je pravzaprav logičen odgovor človeštva na agresivnost globalnega prehranskega poneumljanja. 

V Sloveniji se za enkrat še lahko pohvalimo z odličnimi okusi, tudi s kakovostnimi živili, tudi s poznavanjem prehrane štirih letnih časov, stiki s prehransko kulturno dediščino, ki niso le predmet zgodovinskega spomina. Vendar pa nas po drugi strani lahko zaskrbljujejo nekateri pojavi, ki to naše razpoznavno bogastvo lahko že v bližnji prihodnosti uničijo in se lahko začnemo utapljati v poplavah globalne prehranske nabitosti na eno samo kopito!

Predavanje bo v torek, 15. maja 2018, ob 18. uri v Grajski kavarni.

Prijazno vabljeni.

PRETEKLI DOGODKI

20180412_160432-300x180
11.
april 2018

koncert

VARIACIJE – HOMMAGE FRANZU LISZTU

Koncerti mladih talentiranih glasbenikov v viteški dvorani.
RazstavaDebataoKuhinji-otvoritev-35-300x200
15.
maj 2018

predavanje

REGIONALNA KUHINJA SLOVENIJE

Predavanje dr. Janeza Bogataja.
ikebanavabilo-300x200
17.
maj 2018

delavnica

DELAVNICA ŠOLE IKENOBO

Delavnica izdelave japonske ikebane.
fb_event_cover-300x169
18.
maj 2018

dan odprtih vrat

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN

Dan odprtih vrat.

PRETEKLI DOGODKI