Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00
HOTEL PLANJA NA ROGLI
4.
februar 2016

OD

4.02.2016

DO

31.12.2020

ZUNANJA RAZSTAVA

HOTEL PLANJA

V Hotelu Planja na Zreškem Pohorju je na ogled razstava Zakladi Pohorja. Razstava predstavi kratko zgodovino steklarstva na Pohorju in steklene izdelke iz pohorskih steklarn. Razvoj steklarstva so omogočili naravni viri, saj je bilo dovolj kremenčevega peska, lesa in vodne energije. Od 17. do začetka 20. stoletja je na Pohorju obratovalo najmanj 16 steklarn, kjer je nastajalo naravno obarvano ali prosojno steklo, pa tudi  prozorno (razbarvano) in barvno steklo, ki so ga krasili z brušenjem, graviranjem in poslikavami.

Izdelovali so veliko navadnega uporabnega stekla: masivne čaše, kozarce na nogi, pivske vrčke in steklenice za vino in jabolčnik, lekarniško steklo (stekleničke za zdravila, laboratorijsko opremo), svetila, vrtne krogle, liturgično posodje, embalažno steklo… Izdelovali so tudi velike količine brušenega, graviranega in poslikanega stekla, ki so ga največ izvažali v evropske države in na Bližnji vzhod.

V pohorskih steklarnah je poleg domačih steklarjev in steklobruscev delalo tudi mnogo nemških in čeških mojstrov. Steklarstvo na Pohorju je svoj razcvet doživelo v prvi polovici in sredi 19. stoletja, v drugi polovici tega stoletja pa je začelo postopno propadati. Razstava Zakladi Pohorja v Hotelu Planja je dostopna najširšemu krogu obiskovalcev, ki zraven naravnih lepot Pohorja spoznajo tudi njegovo kulturno dediščino.

Dostopnost