Odpiralni čas:
torek – sobota: 10:00-18:00
Franz list, mala evropska turneja
16.
junij 2016

OD

16.06.2016

DO

30.06.2019

OBČASNA RAZSTAVA

https://museum-mb.si/dogodki/franz-list-mala-evropska-turneja/

Franz Liszt velja za največjega pianista svojega časa. Rodil se je leta 1811 v Raidingu na Gradiščanskem, se glasbeno izobrazil pri Carlu Chernyju in Antoniu Salieriju ter si kot enajstletni deček s koncertom na Dunaju odprl pot na glasbene odre takratne Evrope. Živel je v obdobju romantike, narodnega prebujanja in vzpona meščanstva, v času, ko se je intima baročnega salona umikala javnemu življenju gledališča, v času, ko je meščansko uglajenost, razsodnost in rahločutnost razvnemal talent mladega virtuoza.

Liszt je na Štajersko prišel z Dunaja leta 1846, in to na povabilo Eduarda Lannoyja. Prvi koncert je imel v Gradcu 14. junija, dva dni kasneje pa je ob 19. uri igral v viteški dvorani mariborskega gradu. Po poročanju krajevnega zgodovinarja in publicista Rudolfa Gustava Puffa so na koncert »božanstvenega giganta med pianisti» prišli iz vseh delov Spodnje Štajerske in tudi s Hrvaške. Koncertna pot ga je nato spet vodila v Gradec in od tam nazaj na Dunaj. Na Štajersko se je vrnil 25. julija, ko je igral na tradicionalnem Aninem plesu v Rogaški Slatini. Pot je nadaljeval v Zagreb in od tam preko Madžarske znova na Dunaj, septembra istega leta pa je odrinil proti Konstantinoplu in tja prispel leta 1847.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Spominskim muzejem in raziskovalnim centrom Franza Liszta iz Budimpešte in Deželnim muzejem Burgenlad iz Eisenstadta.

Razstava bo v Pokrajinskem muzeju Maribor na ogled med junijem 2016 in junijem 2019.

 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174411501

https://www.youtube.com/watch?v=u6l7A_-fof4

Dostopnost