ANDRAGOŠKO DELO

SLADKARIJE GOSPE DARINKE

Zabavne in poučne kuharske delavnice v Pokrajinskem muzeju Maribor.

2020
Od februarja pa vse do konca leta 2020 se bo v kuhinji Grajske kavarne zvrstilo osem delavnic priprave sladic na tradicionalen način. Vodila jih bo priznana pedagoginja, slaščičarka in avtorica učbenikov o slaščičarstvu, Darinka Gostenčnik. Udeležencem bo demonstrirala pripravo različnih tipov sladic, ki jih bodo nato v majhnih skupinah in ob njeni pomoči sami pripravili.

Vsebina delavnic se bo spreminjala vsak mesec:

  • 15. februar 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO KVAŠENO TESTO IN OCVRTO PECIVO: izdelamo krofe, kvašene flancate, krhke flancate in ocvrtke.
  • 14. marec 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO VLEČENO TESTO: izdelamo slovenje goriško gibanico, štruklje in baklavo.
  • 4. april 2020 ob 10.uri SPOZNAVAMO KVAŠENO TESTO: izdelamo zaščiteno slovensko orehovo potico, praznični velikonočni bider kruh, cimetove polžke, polnjene mini rogljičke.
  • 9. maj 2020 ob 10.uri SPOZNAVAMO MASLENO LISTNATO TESTO IN PARJENO MASO: izdelamo listnato testo in oblikujemo slane pastetke ter zagrebško rezino, izdelamo parjeno maso in oblikujemo princeske in eklarje.
  • 12. september 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO GNETENO IN BRIZGANO KRHKO TESTO: izdelamo kiš, krostato, jabolčno pito, drobno brizgano krhko pecivo.
  • 10. oktober 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO BISKVITNO MASO: izdelamo prepoznavno Doboš torto, izdelamo rojstnodnevno torto s sijočo miror glazuro in jo okrasimo, izdelamo gosposki kolač.
  • 14. november 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO PORCIJSKE SLADICE, TEMPERIRAMO in OBLIKUJEMO ČOKOLADO: izdelamo čokoladni desert, izdelamo flan, temperiramo čokolado in oblikujemo čokoladni dekor.
  • 12. december ob 10. uri SPOZNAVAMO MEDENO TESTO IN KRHKO TESTO IZ ALTERNATIVNIH SESTAVIN: izdelamo medeno testo, oblikujemo, pečemo in krasimo medenjake, izdelamo krhko testo po neobičajnih receptih, oblikujemo drobno pecivo za praznike.


Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si ali 02 228 35 51 do zapolnitve mest. Prijava je potrjena, ko je poravnan strošek udeležbe na delavnici.

Ob koncu vsakega srečanja prejmejo udeleženci natančne recepte s postopki priprave.

Posamezna delavnica traja 4 – 5 ur.


2020
2019
Od februarja pa vse do konca leta 2020 se bo v kuhinji Grajske kavarne zvrstilo osem delavnic priprave sladic na tradicionalen način. Vodila jih bo priznana pedagoginja, slaščičarka in avtorica učbenikov o slaščičarstvu, Darinka Gostenčnik. Udeležencem bo demonstrirala pripravo različnih tipov sladic, ki jih bodo nato v majhnih skupinah in ob njeni pomoči sami pripravili.

Vsebina delavnic se bo spreminjala vsak mesec:

  • 15. februar 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO KVAŠENO TESTO IN OCVRTO PECIVO: izdelamo krofe, kvašene flancate, krhke flancate in ocvrtke.
  • 14. marec 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO VLEČENO TESTO: izdelamo slovenje goriško gibanico, štruklje in baklavo.
  • 4. april 2020 ob 10.uri SPOZNAVAMO KVAŠENO TESTO: izdelamo zaščiteno slovensko orehovo potico, praznični velikonočni bider kruh, cimetove polžke, polnjene mini rogljičke.
  • 9. maj 2020 ob 10.uri SPOZNAVAMO MASLENO LISTNATO TESTO IN PARJENO MASO: izdelamo listnato testo in oblikujemo slane pastetke ter zagrebško rezino, izdelamo parjeno maso in oblikujemo princeske in eklarje.
  • 12. september 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO GNETENO IN BRIZGANO KRHKO TESTO: izdelamo kiš, krostato, jabolčno pito, drobno brizgano krhko pecivo.
  • 10. oktober 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO BISKVITNO MASO: izdelamo prepoznavno Doboš torto, izdelamo rojstnodnevno torto s sijočo miror glazuro in jo okrasimo, izdelamo gosposki kolač.
  • 14. november 2020 ob 10. uri SPOZNAVAMO PORCIJSKE SLADICE, TEMPERIRAMO in OBLIKUJEMO ČOKOLADO: izdelamo čokoladni desert, izdelamo flan, temperiramo čokolado in oblikujemo čokoladni dekor.
  • 12. december ob 10. uri SPOZNAVAMO MEDENO TESTO IN KRHKO TESTO IZ ALTERNATIVNIH SESTAVIN: izdelamo medeno testo, oblikujemo, pečemo in krasimo medenjake, izdelamo krhko testo po neobičajnih receptih, oblikujemo drobno pecivo za praznike.


Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si ali 02 228 35 51 do zapolnitve mest. Prijava je potrjena, ko je poravnan strošek udeležbe na delavnici.

Ob koncu vsakega srečanja prejmejo udeleženci natančne recepte s postopki priprave.

Posamezna delavnica traja 4 – 5 ur.


2019
2018
Od marca pa vse do konca leta 2018 bodo v kuhinji Grajske kavarne vsako tretjo soboto dopoldan potekali tečaji priprave sladic na tradicionalen način. Vodila jih bo priznana pedagoginja, slaščičarka in avtorica učbenikov o slaščičarstvu, Darinka Gostenčnik. Udeležencem bo demonstrirala pripravo različnih tipov sladic, ki jih bodo nato v majhnih skupinah in ob njeni pomoči sami pripravili.

Vsebina delavnic se bo spreminjala vsak mesec:

  • 17. marca 2018 ob 10.00 spoznavamo kvašeno testo, pečemo potice in cvremo krofe.
  • 14. aprila 2018 ob 10.00 spoznavamo vlečeno testo, pripravimo jabolčni zavitek in prekmursko gibanico.
  • 19. maja 2018 ob 10.00 spoznavamo parjeno testo, izdelamo cmoke in princeske.
  • 16. junija 2018 ob 10.00 spoznavamo krhko in listnato testo, izurimo se v kremnih rezinah in jabolčni piti.
  • 15. septembra 2018 ob 10.00 spoznavamo presne sladice in ustvarimo presno torto.
  • 20. oktobra 2018 ob 10.00 spoznavamo biskvit in naredimo kostanjevo torto.
  • 17. novembra 2018 ob 10.00 spoznavamo narastke in se na koncu posladkamo z lava kolačem.
  • 15. decembra 2018 ob 10.00 spoznavamo medeno testo in spečemo medenjake.


Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si ali 02 228 35 51 do zapolnitve mest. Prijava je potrjena, ko je poravnan strošek tečaja.

Ob koncu vsakega srečanja prejmejo udeleženci natančne recepte s postopki priprave.

Posamezna delavnica traja 4 – 5 ur.


2018
Dostopnost