Tudi muzeji stopamo s časom in svoje stalne in občasne razstave, odprte depoje in izbrano muzejsko gradivo posredujemo obiskovalcem preko spleta. Virtualni sprehod po razstavah obiskovalcem omogoča, da se seznanijo z osnovno informacijo o razstavljenem gradivu, hkrati pa ga navdušujejo in vabijo, da si pride muzej ogledat tudi »v živo«. Kulturna dediščina je edinstvena, priča o identiteti naroda, zato je njena originalnost še toliko bolj pomembna. Pa vendar, ko ne moremo v muzej, pride muzej k nam na dom. Odgovarja nam na vprašanja Od kod prihajamo? Kdo smo? in Kam gremo? Vabimo vas, da si ogledate naše virtualne sprehode po stalnih muzejskih razstavah.

VIRTUALNI OGLED STALNE RAZSTAVE ARS PHARMACEUTICA – UMETNOST LEKARNIŠTVA

Lekarniška zbirka Pokrajinskega muzeja Maribor je osredja tovrstna zbirka v Sloveniji. Nastala je na pobudo zgodovinarja farmacije in lekarnarja mr. Franca Minařika ob podpori nekdanjega muzejskega direktorja dr. Boga Teplya. V zbirki je zbrano gradivo, ki priča o preteklosti lekarništva na Štajerskem, Koroškem in v Pomurju. Predmeti so bili nekoč v rabi pri zasebnih lekarnarjih, mnogo pa jih je muzej prevzel tudi od Mariborskih lekarn. Razstava nas popelje v lekarniško oficino z originalno pohištveno opremo s konca 19. oziroma začetka 20. stoletja. Na policah so originalne steklene, lesene in keramične lekarniške stojnice, na lekarniški mizi pa lekarniški tehtnici. Zraven prodajnega prostora so lekarne do prve svetovne vojne imele tudi laboratorij in materialko. Tam so hranili preparate za izdelavo zdravil, v laboratoriju pa zdravila izdelovali.

Vizualizacija je podprta z najnovejšim standardom WebXR, ne deluje samo kot spletna stran ampak kot spletna aplikacija. Uporabite lahko vsa sodobna očala za navidezno realnost. Avtor vizualizacije je Boštjan Burger.

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: