​V Sloveniji smo leta 2006 dobili gastronomsko strategijo. To ni bil le še eden od brezštevilnih dokumentov, ki se nabirajo v omarah ministrstev in podjetij ampak obvezujoče strokovno besedilo, ki smo ga začeli sistematično uresničevati. 

Čeprav nekateri državni uradi še po treh, štirih letih od postavitve strategije niso vedeli za njo,  je zadeva dobivala iz leto v leto nove uresničitve. Še posebej nas veseli, da smo v letu 2018 vstopili med »European Regions of Gastronomy«, kjer nas do leta 2021 čaka uresničitev kar lepega števila projektov, predlaganih s strani nekaterih ministrstev in drugih deležnikov. 

Danes se v okvirih svetovne gastronomije močno poudarja lokalna in regionalna kuhinja. To je pravzaprav logičen odgovor človeštva na agresivnost globalnega prehranskega poneumljanja. 

V Sloveniji se za enkrat še lahko pohvalimo z odličnimi okusi, tudi s kakovostnimi živili, tudi s poznavanjem prehrane štirih letnih časov, stiki s prehransko kulturno dediščino, ki niso le predmet zgodovinskega spomina. Vendar pa nas po drugi strani lahko zaskrbljujejo nekateri pojavi, ki to naše razpoznavno bogastvo lahko že v bližnji prihodnosti uničijo in se lahko začnemo utapljati v poplavah globalne prehranske nabitosti na eno samo kopito!

Predavanje bo v torek, 15. maja 2018, ob 18. uri v Grajski kavarni.

Prijazno vabljeni.

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: