Delavnica ustvarjanja klasičnih slaščic je spremljevalni program razstave DEBATA O KUHINJI – KITCHEN DEBATE. Delavnice priprave slaščic na tradicionalen način se bodo izvajale enkrat na mesec, vodila jih bo priznana pedagoginja in slaščičarka Darinka Gostenčnik.

 

Od februarja pa vse do konca leta 2019 se bo v kuhinji Grajske kavarne zvrstilo osem delavnic priprave sladic na tradicionalen način. Vodila jih bo priznana pedagoginja, slaščičarka in avtorica učbenikov o slaščičarstvu, Darinka Gostenčnik. Udeležencem bo demonstrirala pripravo različnih tipov sladic, ki jih bodo nato v majhnih skupinah in ob njeni pomoči sami pripravili.

Vsebina delavnic se bo spreminjala vsak mesec:

–          23. februarja 2019 ob 10.00 spoznavamo kvašeno testo ter cvremo krofe in flancate,

–          16. marca 2019 ob 10.00 spoznavamo vlečeno testo in spečemo prleško gibanico in štruklje,

–          13. aprila 2019 ob 10.00 spoznavamo kvašeno testo in spečemo potice in buhteljne,

–          11. maja 2019 ob 10.00 spoznavamo masleno listnato testo in izdelamo sadne in zelenjavne zavitke ter se posladkamo s “šamrolami”,

–          14. septembra 2019 ob 10.00 spoznavamo kvašeno listnato testo in izdelamo francoske rogljičke, sadne deserte ter zavitke,

–          12. oktobra 2019 ob 10.00 spoznavamo biskvitno testo in izdelamo sacher torto, pohorsko omleto in se posladkamo z rulado brez moke,

–          9. novembra 2019 ob 10.00 spoznavamo narastke in se posladkamo s strjenko in creme brulle,

–          14. decembra 2018 ob 10.00 spoznavamo medeno testo.

Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si ali 02 228 35 51 do zapolnitve mest. Prijava je potrjena, ko je poravnan strošek udeležbe na delavnici.

Ob koncu vsakega srečanja prejmejo udeleženci natančne recepte s postopki priprave.

Posamezna delavnica traja 4 – 5 ur.

Darinka Gostenčnik se je za slaščičarko izučila na Srednji poklicni živilski šoli v Mariboru in svoje znanje nadgrajevala pri slaščičarskih mojstrih v Sloveniji in Avstriji. Leta 1972 je začela poučevati slaščičarstvo na Živilski šoli v Mariboru. Napisala je dva učbenika za slaščičarje, sodelovala pri pripravi učnih programov in 15 let vodila študijski krožek na Centru za poklicno izobraževanje. Je dolgoletna članica ocenjevalne komisije na vseslovenskem državnem tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij in aktivno sodeluje pri zaščiti potice kot naše nacionalne sladice.

Financerji, pokrovitelji in donatorji: