Mali simpozij 2020 o starih obrteh in rokodelskem znanju

 

V viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor se bo v torek, 6. oktobra 2020 ob 9.00 začel Mali simpozij, na katerem bodo osnovnošolci predstavili svoje raziskave o starih obrteh in rokodelskih znanjih v njihovem lokalnem okolju.

31 učenk in učencev osmih osnovnih šol iz Maribora in okolice je raziskovalo vpliv industrializacije na obrtne in rokodelske izdelke, ugotavljali so, katere obrti so bile vezane na urbano in katere na kmečko okolje, razmišljali, katere obrti so že izumrle in iskali sledi za tistimi, ki so še žive. V enajstih referatih bo tako predstavljeno delo in izdelki mizarjev, kovačev, sodarjev, rezbarjev, izdelovalcev papirnatih rož, poleg tega pa še mlinarjev in špeharjev.

Muzejski pedagoški projekt Mali simpozij, s katerim Pokrajinski muzej Maribor  spodbuja osnovnošolce k zgodnjemu raziskovalnemu delu, je letos že osemnajsti po vrsti. Tokrat se vsebinsko in terminsko navezuje na Dneve evropske kulturne dediščine, katerih tema je Spoznaj? Varuj! Ohrani. ter na razstavo Les v prostoru, ki jo bodo v muzeju odprli proti koncu letošnjega leta.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom COVID – 19 predstavitev referatov Malega simpozija letos izjemoma ne bo odprta za javnost!

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: