Vabimo vas na izkušenjski performance

LABIRINT

Med skušnjavo okušanja in izkušnjo zaznavanja čutov,

ki je nastal v okviru muzejskega projekta GUGALNIK IDEJ 2019,

v soboto,  15.  junija, ob 18., 19., 21., 22. in 23.  uri v Kino Partizan.

Vstop je omejen, vstopnice lahko dvignete na muzejski recepciji.

 

POGLEJ VIDEO GUGALNIK IDEJ 2019 – LABIRINT

GUGALNIK IDEJ je tradicionalni projekt Pokrajinskega muzeja Maribor, ki je letos povabil k sodelovanju Mojco Kasjak. Skupaj z ekipo je pripravila izkušenjski performance LABIRINT, ki ga bodo izvedli na Muzejsko noč, 15. 6. 2019.

 

GUGALNIK IDEJ

V Pokrajinskem muzeju Maribor prikazujemo zbirko pohištva tudi v oglednem depoju v Kinu Partizan. Zaradi navdušenja, ki so ga v muzejskih predhodnikih, kabinetih čudes, njihovi lastniki občutili ob zbranih umetninah, smo prav v njih iskali navdih za prostorsko zasnovo depoja. S pomočjo svojih zbirk so se renesančni izobraženci laže vživljali v potovanja po času in oddaljenih prostorih. Štiristo let star fenomen kabineta čudes nam je pomagal ujeti sam prostor kina in njegov genius loci. Prav v tem prostoru so ob gledanju filmov kar tri generacije Mariborčanov potovale daleč stran od vsakodnevnega življenja. V depoju smo nekdanje filmske zvezde nadomestili s tisoč kosi historičnega pohištva. Verjamemo, da lahko s prikazom velike količine zbranih muzejskih predmetov javnost soočimo s pojmom materializirane zgodovine in prikažemo razvojni potencial dediščine.

Z neselekcioniranim prikazom gradiva, ki pa je v depoju vendarle sistematično urejeno, je postavljena trdna platforma za vznik številnih etično-estetskih konceptov in kreiranje mnogoterih stališč. Ker so med najobčutljivejšimi osebami prav umetniki, se prostor, v katerem je deponiran zgodovinski spomin na ustvarjalnost, odpira kot nova galerija. V okviru projekta GUGALNIK IDEJ vabimo vanjo umetnike, da s svojimi avtorskimi prispevki odgovorijo na vprašanja o tem, kako dediščina deluje na njihovo ustvarjalnost, kako jih nagovarja in kako jih spreminja.

 

LABIRINT

Med skušnjavo okušanja in izkušnjo zaznavanja čutov

Avtorica projekta in besedila LABIRINT: Mojca Kasjak

Soustvarjalke in izvajalke: Anja Bornšek, Mojca Kasjak, OR poiesis, Ana Pečar, Sabrina Železnik

Oblikovanje svetlobe: mag. David Orešič

Oblikovanje zvoka: Toni Soprano Meneglejte

Tehnična pomoč: Dino Ćurić

Produkcija: Pokrajinski muzej Maribor

Producent: Zavod MOJa KreacijA Maribor

Koprodukcija: Platforma sodobnega plesa, Plesna izba Maribor (v okviru pred-festivalskega dogodka Platforma pred Platformo

Projekt sta omogočila: Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor

 

Labirint je prostor posebnih oblik in deluje na ljudi, ki hodijo skozenj ali ga opazujejo. Z izkušnjo potovanja in raziskovanja notranjih prostorov omogoča senzibilno aktivnost akterjev in gledalcev – udeležencev ter aktivira možnost izkustvenih spoznanj na podlagi čutnega zaznavanja.

Namen potujočega labirinta je spoznati in zaznati dogajanje ter ga transformirati v posebno izkušnjo uporabnika. Izkusiti prostor, zgodbe preteklosti in zaznave sedanjosti, ki povežejo svet spomina. Most med preteklostjo in prihodnostjo. Udeleženec postane eno s svojo lastno osebno zgodovino, razvije svojo lastno mistično avanturo.

V letošnjem GUGALNIKU IDEJ z različnimi pristopi kreiramo mostove med muzealijami in sodobno plesno uprizoritveno umetnostjo. Ogledni depo pohištva je pojem materializirane zgodovine, kjer je zmeraj prisoten spomin preteklosti. Telo, ki vstopa v prostor, vstopa kot konglomerat tisočerih zaznav, zgodb in lastnih spominov. Dolgoletna tradicija Kina Partizan je nekoč ponujala gibljive slike in sedeče gledalce, danes pa so vloge zamenjane. Odmevi preteklosti kot izkušnja sedanjosti. Zgodovina prihodnosti.

 

MOJCA KASJAK

plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja

Mojca Kasjak je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, producentka ter umetniška in programska vodja mednarodnega festivala Platforme sodobnega plesa. Diplomirala je iz geografije in sociologije, leta 1997 pa zaključila specializacijo na London Contemporary Dance School. Kot samostojna ustvarjalka na področju kulture sodeluje s plesnimi in gledališkimi ustvarjalci ter z različnimi kulturnimi ustanovami. Kot plesalka in koreografinja je v obdobju od leta 1992 do danes ustvarila veliko število plesnih predstav in sodelovala z različnimi ustvarjalci. Je dobitnica številnih nagrad in priznanj.

V okviru avtorskega projekta Triptih za Tomaža Brenka (2015) je z uprizoritveno poezijo ponovno prebudila spomin na pokojnega pesnika in multimedijskega umetnika Tomaža Brenka. V letih 2017 in 2018 je sodelovala pri dveh projektih Mestne občine Maribor, pri URBACT III Second Chance in Creative spirits, ter tako kot članica projektne skupine in kot umetnica s svojim avtorskim projektom Prebujanje spečega velikana – Druga priložnost poskušala revitalizirati degradirano območje nekdanje moške kaznilnice v Mariboru.

Njeno ustvarjalno profesionalno delo je zelo obsežno. Ukvarja se s pedagoškim in producentskim delom, ob tem pa je tesno povezana tudi z mladimi, saj je z njimi ustvarila več otroških in mladinskih plesnih in gledaliških predstav.

Življenje s plesom in umetnostjo sprejema kot dar, ki jo plemeniti. Umetniško ustvarjanje je proces, ki ji omogoča intuitivne, energijske zaznave, spoznanja, drugačne pristope in specifične oblike izraznosti.

 

KINO PARTIZAN

ODPRTO

torek – sobota: 10.00 – 18.00

Ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih zaprto.

 

Foto: David Orešič

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: