Pokrajinski muzej Maribor je v preteklem letu sodeloval pri pripravi razstave GRAD KHISLSTEIN IN ZGODBE RODBINE KHISL, ki jo je pripravil Gorenjski muzej Kranj v gradu Khislstein. Plemiška družina Khisl je med letoma 1571 in 1727 imela v zakupu oziroma lasti tudi mariborski mestni grad. V tem času je grad bil deležen pomembnih gradbenih sprememb, zgrajena je bila tudi Loretska kapela.

Kustosa Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Valentina Bevc Varl in mag. Oskar Habjanič bosta na predavanju z naslovom Grofje Khisli in glasba predstavila kratko zgodovino štajerske veje te plemiške družine, njihovo gradbeno dejavnosti na mariborskem gradu ter njihovo povezanost z glasbo. Člani družine Khisl so namreč bili veliki ljubitelji umetnosti.

Predavanje pripravljamo v okviru projekta VARIACIJE – HOMMAGE FRANZU LISZTU, ki obeležuje obletnico koncerta Franza Liszta v viteški dvorani mariborskega gradu 16. 6. 1846.

Prijazno vabljeni.

 

Foto: Neznani slikar, Mestni grad, okoli 1683, olje na platno, 116 × 142 cm, inv. št. N. 70, Pokrajinski muzej Maribor (©Pokrajinski muzej Maribor)

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: