Debata v kuhinji 

 »Nemara bo že res, da so rozine tisto najboljše, kar je v kolaču; toda vrečka rozin ni boljša od kolača, in kdor nam ponudi polno vrečko rozin, nam zato še ne zna speči kolača – kaj šele narediti kaj boljšega.« (L. Wittgenstein)

Debata o kuhinji (izvirno Kitchen Debate) je tekla med ameriškim predsednikom Richardom Nixonom in sovjetskim Nikito Hruščovom leta 1959 ob srečanju na svetovni razstavi v Moskvi. V kriznem času, ko je planetu grozila nova vojna, so Američani v Moskvi razstavili moderno kuhinjo, ne raket. Dolge kolone sovjetskih žena so ure in ure čakale, da vidijo to čudo.

Ilustracija kapitalističnega potrošništva je tudi pokazatelj delitve vlog. Na videz preprosta pohištvena razstava v Pokrajinskem muzeju Maribor je v osnovi provokativna: kaj vse (lahko) predstavlja kuhinja kot najbolj živ bivalni prostor in kaj vse se v njej zgodi?

Kuhinja je skrivnostni prostor sreče, povezanosti in neskončnih debat. V kuhinjah se ohranjajo temelji družine, družbe, preživetja; v njih se odslikava trud povezati, ohranjati, zagotavljati; izmenjujejo se podobne ambivalentne zgodbe. Beseda in hrana sta podobni, vse to je testo iz iste moke, otroka iste matere – lakote. Brati je enako jesti in pisati je enako kuhati.

 

Debata o ustih

Grajska kavarna, 10. oktober 2019 ob 18.00

Gostji: zobozdravnica Mojca Škorić, dr. dent. med., in ustvarjalka Mojca Kasjak, plesalka, koreografka, pedagoginja in producentka   

O okusu jedi in besed. Beseda in hrana sta namreč podobni, pravi F. Rigotti v svoji ‘mali kritiki kulinaričnega uma’ Filozofija v kuhinji, vse to je testo iz iste moke, otroka iste matere – lakote. Poznamo ‘žejen znanja’, ‘lačen informacij’, ‘požreti knjigo’, ‘prebaviti podatke’, ‘žvečiti idejo’, ‘zasititi se knjig’ …, pa tudi ‘sladke besede’, ‘pikantne zgodbe’, ‘grenke očitke’, ‘sočne vice’ … Brati je enako jesti in pisati je enako kuhati. Ali splošno: sprejemati je enako jesti in ustvarjati je enako kuhati. In vse to teče skozi ista vrata: usta. Usta so prostor dvoumja in krivde – tam se srečujejo jedi in besede. Vstopajo v telo in izstopajo iz njega. Jezik okuša in obrača, zobje sekajo in meljejo; skupaj oblikujejo glasove jezika. Ali besede okušamo? Ali so zobje orožje?

Prijazno vabljeni.

 

Fotografija:

Neznani slikar, Pivec, olje na platnu, 18. stol., iz gradu Hrastovec

Zbirka slikarstva Pokrajinskega muzeja Maribor

Financerji, pokrovitelji, donatorji in partnerji: