17 Marec 2014

V mesecu maju je v muzeju potekal projekt Mesec mode v muzeju.

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV

1. Moda & umetnost / 9. maj 2013 ob 19. uri / viteška dvorana – SVEČANO ODPRTJE PROJEKTA

Mesec mode v muzeju začenjamo s prepletom mode in umetnosti. Z izhodiščem v plemiških portretih v viteški dvorani gradu bomo opozorili na umetnost kot vir proučevanja oblačilne kulture in kot navdih modnim oblikovalcem pri snovanju kolekcij. Gostili bomo priznana modna kreatorja Erika Maja Potočnika in Matjaža Plošinjaka (Eric Matyash), ki se pri oblikovanju oblačil spogledujeta tudi z oblačilno kulturo preteklih stoletij. Svečano odprtje projekta bo povezoval Taiji Tokuhisa.

Hkrati z otvoritvijo projekta bo odprta občasna razstava muzejskih eksponatov iz zbirke mode Pokrajinskega muzeja Maribor, ki jih postavljamo ob bok letošnjim trendom modnih prestolnic New York, Milano, Pariz in London.

Odprti bosta tudi gostujoči razstavi študentov Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje FS Maribor ter Visoke šole za dizajn Ljubljana.

2. Moda & film / 14. maj 2013 ob 19. uri / viteška dvorana

Večer bo posvečen modni oblikovalki Coco Chanel, ki še danes predstavlja neprekosljivo svetovno modno ikono. Predvajali bomo film  in se prepustili vonju znamenitega parfuma št. 5.

3. Modna revija / 16.5.2013 ob 19. uri / viteška dvorana

Na modni reviji v viteški dvorani mariborskega gradu bomo gostili priznane slovenske modne oblikovalce, ki se bodo predstavili s svojimi novimi letošnjimi kolekcijami: Maja Štamol & E2RD, Mojca Celin, Irena Rojs, Nelizabeta, Almira Sadar, Urša Drofenik in Alice Bossman.

4. Moda & mesto / 23.5.2013 ob 19. uri / viteška dvorana

Gostili bomo priznano svetovalko za kulturo oblačenja Leo Pisani, ki bo predstavila svojo novo knjigo – priročnik o obleki (Obleka – kaj, kdaj, kako).

5. Moda & mladi / 30.5.2013 ob 19. uri / loža

Zadnji dogodek v okviru meseca mode bo v celoti posvečen mladim. Predstavili se bodo dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor in študenti Fakultete za strojništvo Maribor - Katedre za oblikovanje in tekstilne materiale, s svojimi zaključnimi modnimi revijami na loži mariborskega gradu.

_________________________________________________________________________________________________________________

Pokrajinski muzej Maribor hrani največjo zbirko mode na Slovenskem. Letos začenjamo z novim projektom MESEC MODE V MUZEJU, ki je načrtovan kot tradicionalni projekt vsako leto meseca maja. Z oblačili iz zbirke bomo spregovorili o fenomenu mode, ki se nenehno spreminja, a tudi vrača v preteklost. Letošnje modne trende iz svetovnih prestolnic New York, Pariz, London in Milano bomo postavili ob bok predmetom iz zbirke ter opozorili na izvor posameznih detajlov v preteklosti. Na modnih druženjih pa bomo gostili priznane modne oblikovalce in mlade ustvarjalce ter modo povezali z umetnostjo, filmom in mestom.

Mesec mode v muzeju bo potekal od 9. do 30. maja 2013.