06 Oktober 2017

MUSEOEUROPE 2017: Kitchen debate - Debata o kuhinji

 

Museoeurope 2017 se posveča kuhinji, hrani in prehranjevanju. Vzpostavlja povezave med ognjiščem in tehnološkim razvojem kuhinje, med hrano kot poljem estetskega raziskovanja in pomenom njene lokalne pridelave, med motnjami prehranjevanja in javnim konzumiranjem hrane, med hrano v umetnosti, kulturi in politiki... Izpostavlja dobre prakse v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

PROGRAM

19. oktober 2017
Viteška dvorana mariborskega gradu

9.00 - 9.40Otvoritev simpozija Museoeurope 2017
Dr. Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor
Nina Zdravič Polič, ICOM Europe
Ina Krajnc, Umetniška gimnazija Maribor: Franz Schubert: Impromptu op.90 št. 3 v Ges duru
Predstavitev referata Mali simpozij 2016:
Brina Krajnčič, Lily Sara Klampfer, Ajda Varl, 7. razred, OŠ Prežihov Voranc, Maribor
Poštna ulica ohranja živahen utrip v starem mestnem jedru
 
9.40 - 10.00Odmor: Čaj iz tatarske ajde & pecivo iz ajde
 
UVODNO PREDAVANJE
 
10.00 - 10.15dr. Janez Bogataj, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Slovenija
Ali so nos nad usti zamenjale oči?
 
I. OD OGNJIŠČA DO PREHRAMBNE INDUSTRIJE
Moderatorja: ddr. Verena Perko, mag. Oskar Habjanič
 
10.15 - 10.30ddr. Verena Perko, Gorenjski muzej, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Slovenija
Rimski prehrambni sistem in podobnosti s sodobno potrošniško družbo. Imperium sine fine.
 
10.30 - 10.45dr. Matija Črešnar, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ljubljana Slovenija
mag. Sarah Kiszter, Universalmuseum Joanneum Graz, Avstrija
dr. Marko Mele, Universalmuseum Joanneum Graz, Avstrija
dr. Andrej Paušič, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija
dr. Andrej Šušek, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija
Anja Vintar, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ljubljana, Slovenija
»Okusi tisočletij – zaužito, pozabljeno, oživljeno«
 
10.45 - 11.00dr. Maja Godina Golija, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje, Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, Oddelek za sociologijo, Slovenija
Od narave h kulturi. Pomen kuharskih knjig za razumevanje inovacij v kuhinji
 
11.00 - 11.15Yuko Nishimura, Univerza Tokio, Japonska
Slasten okus “jajca”: washoku, tradicionalna japonska hrana, duhovnost in zdravilnost
 
11.15 - 11.30Razprava
 
11.30 - 11.45Odmor: kava & čaj
 
II. KUHINJA, PROSTOR INOVACIJ
Moderatorja: dr. Špela Ledinek Lozej, dr. Katarina Šrimpf Vendramin
 
11.45 - 12.00dr. Mirjana Koren, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenija
Razvoj oblikovanja serijskega kuhinjskega pohištva v Mariboru v obdobju med letoma 1946 in 1990
 
12.00 - 12.15Dušan Ristić, Selerant, Srbija
O pomenu profesionalno opremljenih skupnih kuhinj za inovativnost znotraj prehrambnega sektorja
 
12.15 - 12.30dr. Špela Ledinek Lozej, Univerza v Vidmu, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje Italija/Slovenija
Sekundarne kuhinje v Vipavski dolini
 
12.30 - 12.45Irena Porekar Kacafura, Pokrajinski muzej Maribor
Napredek v kuhinji jugoslovanske gospodinje – »šporhert« Tobi
 
12.45 - 13.00dr. Ion Blajan, Romunski muzej kmeta, Bukarešta, Romunija
Tradicionalne metode konzerviranja mesa in nastanek tovarn konzerv v 19. stoletju v Romuniji
 
13.00 - 13.15Razprava
 
13.15 - 14.30Odmor: kosilo
 
III. HRANA MED POTREBO, UŽITKOM IN ODVISNOSTJO
Moderatorja: dr. Maja Godina Golija, dr. Katarina Šrimpf Vendramin
 
14.30 - 14.45dr. Alessandra Cioppi, Inštitut za zgodovino evropskega Mediterana, Nacionalni svet za raziskave, Italija
Italijanska hrana. Testenine in jedi s testeninami. Zgodovinska pot in gastronomski model
 
14.45 - 15.00dr. Ivan Kreft, Inštitut za nutricionistko, Slovenija 
dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija
Marija Horvat, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija
Stanko Vorih, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija
Ajda v kuhinji in za ljudi
 
15.00 - 15.15Neva Malek, Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola, Slovenija
Navadna konoplja – skoraj izgubljena s polj in krožnikov
 
15.15 - 15.30Jelena Dunato, Creski Muzej, Hrvaška
Celo jagnje: pozabljena umetnost zaužitja od smrčka do repa
 
15.30 - 15.45Razprava
 
15.45 - 17.15Voden ogled razstave Debata o kuhinji – Kitchen debate ter ogled Stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor
(za sodelujoče na simpoziju)
 

20. oktober 2017
Viteška dvorana mariborskega gradu

IV. KUHINJA IN HRANA V UMETNOSTI, KULTURI IN POLITIKI
Moderatorja: dr. Ljubodrag P. Ristić, dr. Katarina Šrimpf Vendramin
 
8.45 - 9.00Odmor: kava & čaj
 
9.00 - 9.15Tina Novak Pucer, Pokrajinski muzej Koper, Slovenija
Srečanje lakote in izobilja: mediteranska trojka in pripovedi mize
 
9.15 - 9.30dr. Irena Žmuc, Muzeji in galerije mesta Ljubljana, Slovenija
Lakota in izobilje v zgodnjem novem veku na območju Kranjske
 
9.30 - 9.45dr. Ljubodrag P. Ristić, Inštitut za balkanske študije, Srbska akademija znanosti in umetnosti, Beograd, Srbija
dr. Bojana Miljković Katić, Zgodovinski inštitut Beograd, Srbija
Osmansko-srbska kuhinja in zahodnoevropski vplivi – prostor stikov in nesoglasij – prva polovica 19. stoletja
 
9.45 - 10.00dr. Monika Kokalj Kočevar, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenija
Koroška ljudska zveza in Nationalsozialistische Frauenschaft
 
10.00 - 10.15Zdenka Torkar Tahir, Nina Hribar, Gornjesavski muzej Jesenice, Slovenija
(Ka)ko nastaja jeseniška multikultinarika
 
10.15 - 10.30Razprava
 
10.30 - 10.45Odmor: kava & čaj
 
V. KUHINJA IN HRANA V MUZEJSKIH POSTAVITVAH IN PEDAGOŠKIH PROGRAMIH
Moderatorja: Tamara Ognjević, mag. Oskar Habjanič
 
10.45 - 11.00dr. Ursula Zeller, Alimentarium, Švica
Digitalizacija Alimentariuma, muzeja hrane, Švica, sistematični pristop
 
11.00 - 11.15Tamara Ognjević, Artis Center, Beograd, Srbija
Muzej in gastronomija – potešitev narodove lakote
 
11.15 - 11.30Morena Želle, Muzej Prigorja, Hrvaška
Katarina Husnjak Malovec, »Krajinski park Žumberak – Samoborsko gorje«, Hrvaška
»Tisočletja kulinarike« – delavnice o prazgodovinski, rimski, srednjeveški in tradicionalni kuhinji v arheološkem parku v Budinjaku (naravni park Žumberak - Samoborsko gorje)
 
11.30 - 11.45Mojca Vomer Gojkovič, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Slovenija
Rimska kuhinja – skupni projekt muzeja in društev
 
11.45 - 12.00Mateja Huber, Pomurski muzej, Slovenija
V muzeju tudi kuhamo! Kulinarični pedagoški programi v Pomurskem muzeju Murska sobota
 
12.00 - 12.15Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre, Hrvaška 
Ivana Šarić Žic, Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja, Hrvaška
Tržnica – popek mesta
 
12.15 - 12.30Liljana Suhodolčan, Koroški pokrajinski muzej, Slovenija
Starosvetni čar dimnic in črnih kuhinj: »jedli smo iz iste sklede«, pedagoška delavnica v Vrhnjakovi dimnici
 
12.30 - 12.45Urška Repar, Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenija 
Sebastjan Weber, Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenija
Čokolada na muzejski razstavi »vse barve čokolade«
 
12.45 - 13.00Razprava in zaključek mednarodnega simpozija
 
13.00 - 14.00Odmor: kosilo
 
14.00 - 16.00Ogled srednjeveškega jedra Maribora z najstarejšo trto na svetu in degustacija
(za sodelujoče na simpoziju)
 

21. oktober 2017

SRCE MED VINOGRADI
Kulinarična ekskurzija (za sodelujoče na simpoziju)
 
9.30Zbor pred Jurčičevim spomenikom (pri Pokrajinskem muzeju Maribor)
 
9.30 - 17.00V Mariboru, tik ob Dravi, raste najstarejša trta na svetu. Stara in velika vinska klet je podzemlje centra mesta. Še najboljše alpske smučarke na svetu vsako leto na Pohorju smučajo skorajda med vinogradi. Maribor je mesto trte in vina!
Najlepši vinogradi mariborskega vinorodnega okoliša so v Svečini. Tam je na Špičniku, tik pod avstrijsko mejo, tudi edino SRCE MED VINOGRADI na svetu in tam naokrog pelje čez dvorišča vrhunskih slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi.
Po kulinarični ekskurziji med vrhunskimi vini in jedmi v Svečini se bomo zapeljali po srčni vinski cesti, obiskali vinarje in vinogradniški muzej ter kosili v eni najboljših slovenskih restavracij.
Destinacije: Vinogradniški muzej Kebl, Vino in turizem Dreisiebner, SRCE MED VINOGRADI, Vino Gaube, Hiša Denk.
 
17.30Prihod pred Pokrajinski muzej Maribor

Fotografija: Ožemalnik agrumov, 1940, ZDA, Alimentarium, Vevey, Švica