21 November 2016

Mira Bencak: Zapisana plesu

 

Ljubezen do plesa jo je pripeljala k plesnemu klubu KUD Jože Hermanko, kjer je leta 1962 začela plesati z Mirkom Hermanom. Pod vodstvom plesnih učiteljev Ludvikom Simončičem, Franjom Kozarjem ter Ernestom Schweighoferjem sta hitro napredovala ter se že 1. februarja 1963 udeležila turnirja v Mariboru. Nastopala sta tako v standardnih kot latinsko – ameriških plesih.

Preboj med mednarodno elito jima uspe leta 1964, ko sta se začela udeleževati mednarodnih plesnih turnirjev. Med leti 1964 in 1968 sta nastopala na plesnih turnirjih v Münchnu, Berlinu, Frankfurtu, Dunaju, Garmisch Parkenkirchnu, Kaunasu, Bad Ischlu, Werter Seeju, Bledu, Velenju. Na evropskih prvenstvih v latinsko ameriških plesih sta nastopila leta 1964 v mestu Knokke v Belgiji, leta 1966 v Kopenhagnu in leta 1967 v Wiesbadnu, kjer sta dosegla 14. mesto. V standardnih plesih sta se udeležila evropskih prvenstev na Dunaju leta 1964, leta 1965 v Bremnu in leta 1967 v Karlsruheju. Vrhunec kariere sta predstavljala nastopa na svetovnem prvenstvu v Bremnu v standardnih in latinsko ameriških plesih leta 1966 in nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu leta 1867, kjer sta v standardnih plesih zasedla 18. mesto. Istega leta sta postala še republiška prvaka v Rogaški Slatini v latinsko ameriških in standardnih plesih. Plesno kariero je sklenila leta 1968.

Že v času aktivne plesne kariere je leta 1965 naredila izpit za plesnega sodnika v standardnih in latinsko ameriških plesih. Po končani plesni karieri je delovala kot trenerka športnih parov v KUD Jože Hermanko in poučevala ples v osnovnih in srednjih šolah. Leta 1980 je opravila še izpit za plesnega učitelja v Ljubljani, poleti istega leta pa še pri cenjenem koreografu in plesnem sodniku Aleksu Mooru v Londonu. Že naslednje leto je začela s plesnimi tečaji pod okriljem DKUD Angela Besednjaka, leta 1991 pa je ustanovila plesno šolo Mira, ki je delovala več kot 20 let.

Prijazno vabljeni na razstavo plesnih oblek, ki je na ogled v Viteški dvorani mariborskega gradu.