30 Avgust 2016

Strateg

 

Strateg je projekt Pokrajinskega muzeja Maribor, v katerem obiskovalce popeljemo v obliki namizne igre skozi določene zgodovinske dogodke. Ti dogodki so del širšega zgodovinskega konteksta in sovpadajo z zgodovino dežele Štajerske. Iz slednje bomo črpali gradivo in naloge, ki se bodo odigrale znotraj igre.

Uvodno obdobje je 16. stoletje. Takrat so Osmani ponovno okrepili napade v naše dežele, ki so bile združene pod Habsburžani. Obramba pred Osmani pa je terjala žrtve lokalnega prebivalstva, ki je postajalo vse bolj nemirno in se je pričelo upirati. Dežele so prehajale v vse večjo gospodarsko in finančno stisko in po deželi so se pričeli klatiti razbojniki, ki so iskali hiter zaslužek.

Vsak igralec se bo lahko odločil za eno izmed frakcij, Osmani, Habsburžan, Upornik ali Razbojnik, in poskusil doseči njemu zadane cilje. 

K igri se prijavite na strateg@museum-mb.si.

Namizna igra s kositrnimi vojaki Strateg se vrača v bastijo Pokrajinskega muzeja Maribor. Novembrski in decembrski sobotni dopoldnevi bodo ponovno potekali v znamenju bojev med Habsburžani, Osmani, razbojniki in uporniki.

Dih jemajoča atmosfera prizorišča v grajski bastiji je pravi kraj, kjer se lahko ljubitelji namiznih strateških iger prepustite domišljiji in za trenutek postanete poveljnik svoje armade kositrnih vojakov.

Na uvodnem dogodku se bomo preselili v dogajanje 16. stoletja. To je čas turških vpadov na Balkan in njihovega vpliva na deželo Štajersko kar se kaže v posledicah, ki jih lahko zaznamo tudi danes.

Se želite igrati z nami?

Vstopnina na dogodek je 2,50 € (plačilo na blagajni pri vhodu v muzej). V ceno je vključen ogled stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor ter igranje igre (predvidoma do 12. ure).

PRIJAVA:

K igri Strateg - Gorele so grmade!, ki bo potekala v soboto, 23. decembra 2017, s pričetkom ob 10. uri v bastiji Pokrajinskega muzeja Maribor, se prijavite na naslovu strateg@museum-mb.si. Prijave zbiramo do petka, 22. decembra 2017. Po prijavi boste dobili odgovor z vsemi potrebnimi informacijami in pravili igre. Število igralnih mest je omejeno! Igra bo trajala predvidoma do 12. ure.

Vabljeni!

Pogoj:

S to prijavo se strinjam s plačilom 2.50 € po igralcu pri vhodu v muzej.

 

TERMINI IGRANJA IN TEMATSKI SKLOPI

1.        Prihod Osmanov (18. 11. 2017 ob 10. uri)

2.        Habsburžani vračajo udarec (25. 11. 2017 ob 10. uri)

3.        Boj za cesarsko mesto (2. 12. 2017 ob 10. uri)

4.        Le vkup, le vkup, uboga gmajna (9. 12. 2017 ob 10. uri)

5.        Turki so v deželi že! (16. 12. 2017 ob 10. uri)

6.         Gorele so grmade; Na pragu novega stoletja (23. 12. 2017 ob 10. uri)