20 Maj 2016

Velike stvaritve malih mojstrov - Glasbene slike

 

Osnovnošolce smo povabili, da ob poslušanju skladbe Povabilo na ples, ki jo je leta 1819 komponiral nemški skladatelj Karl Maria von Weber, narišejo podobe, ki se jim pojavijo ob poslušanju te skladbe.
In zakaj prav ta skladba? 16. junija 1846 jo je med drugimi zaigral v Viteški dvorani mariborskega gradu Franz Liszt. Ta skladba je bila tudi edina, ki jo je ponovil istega leta na nastopu v Rogaški Slatini. Znameniti virtuoz je namreč tega leta napravil koncertno turnejo Gradec – Maribor – Rogaška Slatina – Zagreb.

S tem projektom se osnovnošolci pridružujejo obeležitvi tega nastopa, kateremu bo posvečena tudi razstava Franz Liszt – Mala evropska turneja, ki jo bomo odprli 16. junija 2016. Na razpis je prispelo 262 risb, ki so jih ustvarili učenci 12 osnovnih šol: Brezno – Podvelka, Angela Besednjaka Maribor, Bojana Ilicha Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Jarenina, Prežihovega Voranca Maribor, Partizanska bolnišnica Jesen Tinje, Selnica ob Dravi, Ludvika Pliberška Maribor, Starše, Leona Štuklja Maribor in Franceta Rozmana – Staneta Maribor.


Razstava je na ogled v Kinu Partizan.