04 Maj 2015

Mesec mode v muzeju

 

Mesec mode v muzeju - Podobe petdesetih

12. maj, ob 18. uri, viteška dvorana, otvoritev razstave Podobe petdesetih in pogovor z gosti: Edward Clug, Nina Gazibara in Maja Ferme

18. maj, ob 18. uri, viteška dvorana, modna revija Srednje šole za oblikovanje Maribor in Suzane Rengeo v sodelovanju z galerijo E2RD

26. maj, ob 18. uri, viteška dvorana, modna revija Fakultete za strojništvo, oddelek za tekstilne materiale

Petdeseta so eno najzanimivejših in najbolj navdihujočih obdobij v zgodovini oblačilne kulture. Prežeta so bila z glamurjem in slogom, ki sta se med ljudmi razširila s filmom in revijami. Mediji in družba so ponovno poudarjali vlogo ženske kot gospodinje in matere, ki pa je bila vedno brezhibno urejena. Njena oblačila so poudarjala ženstvenost in nežnost.

Sivino povojnih let, grobe materiale in varčno krojene obleke so zamenjale barve, eleganca in lahkotnejši materiali. Podobo svetovne mode so začeli narekovati kreatorji Jacques Fath, Pierre Balmain in Christian Dior. Slednji je s svojim oblikovanjem naredil revolucionarne premike na področju mode. Z mehkimi, naravno prilegajočimi linijami in elegantno valovitostjo je ženskim oblačilom povrnil lepoto.

Revija Vogue je Diorjevo novo linijo poimenovala z izrazom new look, ki je v modi prisoten še danes. Večerne obleke iz omenjene kolekcije so imele zelo široka krila, ki so po navadi segala vse do tal, podložena pa so bila z več plastmi blaga, kar jih je naredilo precej bogate. Značilnosti new looka najbolje ponazarja komplet, imenovan bar suit, ki ga sestavljata oprijeta jakna z elegantno zaobljenimi rameni in v pasu močno stisnjeno, polno, nagubano krilo, ki se širi in sega do meč. Celostno podobo so dopolnjevali še klobuk, rokavice, biserna ogrlica ali broška ter čevlji z visoko peto.  

Moška moda je bila bolj konzervativna in se je spreminjala počasneje. Še vedno so prevladovale obleke v črni, rjavi in sivi barvi. Živahnejše barve in vzorce lahko zasledimo pri srajcah in kravatah. Srajce so postale udobnejše in so imele nižji ovratnik. V prostem času so jih nosili s pletenimi jopami in brezrokavniki. Zelo priljubljeni so bili trenčkoti in drugi lahki plašči z dvojnim zapiranjem. Odrasli moški so nosili klobuke najrazličnejših oblik in barv, med mlajšimi pa so bile priljubljene čepice iz tvida.            

V tem obdobju se je razvila proizvodnja serijsko izdelanih oblačil s konfekcijskimi številkami, s tem pa se je povečala tudi ponudba oblačil za prosti čas, kopalk in spodnjega perila.