05 Februar 2015

Puffovo stoletje

 

PUFFOVO STOLETJE

Ob 150. letnici smrti Rudolfa Gustava Puffa, kronista mesta Maribor

V Pokrajinskem muzeju Maribor pripravljamo med februarjem in decembrom 2015 rastočo razstavo, ki jo posvečamo Rudolfu Gustavu Puffu, publicistu, gimnazijskemu profesorju, nadobudnemu kulturnemu ustvarjalcu in neutrudljivemu potopiscu Štajerske. Rodil se je 10. 7. 1808 v Holzbauereggu, na današnjem avstrijskem Štajerskem, študij prava z doktoratom iz filozofije je opravil na univerzi v Gradcu, leta 1832 se je zaposlil kot profesor na mariborski gimnaziji. Kot otrok romantike se je naučil slovenskega jezika, svoje enciklopedično znanje pa je dopolnjeval s številnimi izleti, ki jih je opisoval v številnih potopisih, kjer je razkrival lepote »Štajerske Švice«, kot so zaradi naravnih lepot, radi poimenovali Štajersko v 19. stoletju. Aktivno se je vključil v družabno življenje Maribora. Leta 1834 je prevzel predsedniško funkcijo mariborskega gledališkega društva in bil eden glavnih pobudnikov gradnje mestnega gledališča, v letu 1846 je bil izvoljen v častnega meščana mesta, ljubezen do mesta Maribor je izpričal v njegovem temeljnem delu: Maribor, njegova okolica, prebivalci in zgodovina, v obdobju pomladi narodov leta 1848 je prevzel vodenje narodne garde, sestavljene iz slovenskih in nemških dijakov, v času narodnostnih napetosti se je zavzemal za spravo med Nemci in Slovenci.

Rudolf Gustav Puff je živel v času vzpona meščanstva, v času industrijske revolucije in naglega tehničnega razvoja, pomladi narodov in oblikovanja narodne zavesti. To je čas, ko mesto dobi prve časopise, posledično se razvijeta marketing in oglaševanje, skozi mesto po »železni cesti«  prisopiha prvi vlak, ki nas je povezal z Dunajem in Trstom. To je čas razglednic in fotoaparata, proti koncu stoletja v mestu zagori prva električna žarnica in zazvoni prvi telefon. Mesto krasijo promenadne pešpoti in kostanjevi drevoredi, ki prinesejo svežino bidermajerskega urbanizma.

V Pokrajinskem muzeju Maribor bomo s pomočjo premične kulturne dediščine in Puffove besede, odkrivali zanimivosti in posebnosti 19. stoletja, ob tem pa smo pripravili tudi pester spremljevalni program.

Vabimo vas na predavanje Oskarja Habjaniča, z naslovom Od kolesa do žarnice, ki bo v četrtek, 14. maja, ob 18. uri, v nadstropju Grajske bastije.

Več o skrivnostnem četrtempredmetu, ki bo na ogled na rastoči razstavi, pa spremljajte in ugibajte na našem facebook profilu.