03 Julij 2014

Kri iz večernih sladkih oblakov

 

Predavanja v okviru projekta Kri iz večernih sladkih oblakov bodo v letu 2015 enkrat mesečno v Kinu Partizan.

Avtorji razstave: Mirjana Koren, dr. Valentina Bevc Varl, dr. Darko Friš, dr. Aleš Maver


Kot kustosi kulturnozgodovinskega muzeja smo se v Pokrajinskem muzeju Maribor odločili, da skozi predmete svojih številnih zbirk predstavimo zgodovino vsakdanjega življenja v mestu in na Štajerskem v prvi polovici 20. stoletja. Le-to ni moglo zaobiti vzrokov, ki so pripeljali do Prve svetovne vojne in je trpelo tudi njene grozovite posledice.

Pokrajinski muzej v mestu nikakor ni edina kulturna ustanova in niti ne edini muzej, ki se pripravlja na to obeležitev, se je pa v sodelovanju z Zgodovinskim društvom dr. Franca Kovačiča odločil za zanimivo skupno razstavo, podkrepljeno z dokumenti iz Pokrajinskega arhiva. V začetku junija jo bodo odprli v muzejskem razstavišču v prostoru nekdanjega kina Partizan. V ospredju ne bo niti vojaška strategija niti politika, marveč vsakdanje življenje malega človeka, ki ga je vojna tako nepopravljivo zaznamovala, da je mogoče govoriti o velikih tragičnih zgodbah malih ljudi. Četverico, ki je začrtala okvir razstave in v kateri so poleg direktorice Pokrajinskega muzeja Mirjane Koren še predsednik Zgodovinskega društva dr. Darko Friš, zgodovinar dr. Aleš Maver in kustodinja dr. Valentina Bevc Varl, je spričo krutega, krvavega razpleta še posebno pritegnila ena - zgodba o Julijani. Lahko ji rečemo tudi zgodba o ljubezenskem trikotniku, ki ga brez vojne ne bi bilo, pa tudi strašne tragedije, ki je ta trikotnik razklenila, ne.

Ker je ohranjenih fotografij s fronte veliko, posnetkov iz mariborskega mestnega življenja pa veliko manj, bodo ta manko nadomestili s faksimili najpomembnejših časopisnih člankov iz tedanjega časa, da se prikaže vojna psihoza v mestu, kjer se utrip vojne, čeprav Maribor ni na fronti, čuti na vsakem koraku, saj so tu bolnišnice, vojaštvo, primorski begunci, ki so po vstopu Italije  v vojno pribežali v Maribor in okolico, razlaga dr. Friš. Mirjana Koren pa, da so želje muzeja raziskovati vsa zgodovinska obdobja in jih umeščati v skladu z muzeološkimi trendi v zanimive osebne zgodbe ljudi, ki čustveno nagovarjajo obiskovalca, podžgejo njegovo radovednost in ga odprejo za nova (spo)znanja. Gotovo sodi k temu tudi dojemljivost za protivojna sporočila, pri čemer pa je šel muzej še korak dlje in povabil v okviru tradicionalnega projekta Velike stvaritve malih mojstrov 2014 učence osnovnih šol k izdelovanju razglednic s protivojno vsebino, ki bodo, razstavljene, opozarjale na nesmiselnost vojne, konec leta pa jih bodo poslali k pomembnim odločevalcem o vojni in miru po svetu, od Obame do Putina.

Naslov razstave Kri iz večernih sladkih oblakov je verz iz Ekstaze smrti Srečka Kosovela.