01 April 2013

Velike stvaritve malih mojstrov

 

VELIKE STVARITVE MALIH MOJSTROV 2013 – LEGENDA

Vljudno vas vabimo, da se udeležite muzejskega pedagoškega projekta Velike stvaritve malih mojstrov. Velike stvaritve malih mojstrov letos smisleno povezujemo z občasno razstavo Oltar Leonharda Kerna – 400 let kasneje, ki jo odpiramo v petek, 5. aprila 2013 ob 18. uri v razstavišču KINO PARTIZAN, v Grajski ulici. Na njej na osrednjem mestu razstavljamo relief z upodobitvijo legende o treh modrecih (danes treh kraljih), ki so prišli pozdraviti Jezusovo rojstvo.

Umetniki  so velikokrat upodabljali legende ali posamezne oseb iz njih. Legende so zgodbe, v katerih se sicer zrcalijo resnična zgodovinska dogajanja, za umetnike  (slikarje, kiparje, pesnike, pisatelje itd.) pa so bile posebej privlačne, saj so omogočale precej svobodno pot  domišljiji kako legendarne osebe upodobiti.

In prav domišljijski upodobitvi legend ali posameznih legendarnih junakov bomo sledili v letošnjih Velikih stvaritvah malih mojstrov. Kar nekaj legend je naših, lokalnih (turško obleganje Maribora in legendarna vloga čevljarčka pri obrambi mesta, legendarna pekarica, ki je Mariborčane rešila lakote v času kuge, legenda o nastanku Pekrske gorce in druge). Precej jih je že pred drugo svetovno vojno zapisala Elza Lešnik v knjižici Šumi, šumi Drava. Besedo legenda danes mladi uporabljajo velikokrat tudi za svoje žive junake (športnike, glasbenike itd.) – morda pa bodo upodobili njih?

Učence/ke in njihove mentorje/ice vabimo, da likovno upodobijo legendo, legendarno osebo ali svojo, “živo legendo”.

Vsa dela, ki bodo prispela v Pokrajinski muzej Maribor najkasneje do torka, 14. maja 2013 bodo razstavljena na razstavi, ki jo bomo odprli predvidoma v četrtek, 23. maja 2013, ob 10. uri, v razstavišču Kino Partizan.

Vsako delo mora biti opremljeno z naslednjimi podatki:

-          naslov dela

-          ime in priimek učenca/ke

-          razred in ime šole

-          ime in priimek mentorja/ice

Za dodatne informacije vam je na voljo Drago Oman, tel.: 228 35 61 ali drago.oman@pmuzej-mb.si