2018
MUZEJSKI KLUB poteka že 16. leto zapored. Je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.
V letu 2018 smo vsebine navezali na novo depojsko postavitev uniform, ki smo jo odprli v mesecu maju. Pogovori o različnih vidikih uniformiranosti potekajo z zanimivimi gosti.
Pogovore, ki jih vodi Nives Cvikl, kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor, smo naslovili:
Kaj določa uniforma?
22. marec 2018
Identifikacija poklicnih in družbenih skupin preko oblačilnega videza in vraže, vezane na njihovo pojavnost.
Od ideje do obešalnika
19. april 2018
Funkcionalni vidik uniforme od oblikovanja in izbire materialov do uporabe in vzdrževanja.
Uniforme v šole?
25. oktober 2018
O šolskih uniformah, ki jih (lahko) predpiše država in tistih, ki jih predpisuje moda.
Med vsakdanjostjo in folkloro
15. november 2018
Ohranjanje in poustvarjanje oblačilnega videza glasbenih in folklornih skupin.
Posebna obleka za posebno priložnost
20. december 2018
Pisana in nepisana pravila oblačenja in njihova simbolna sporočilnost.
2017
MUZEJSKI KLUB je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.
Vsebina MUZEJSKEGA KLUBA je leta 2017 obravnavala kulinarično dediščino in razvoj gastronomije. Z njo smo se navezali na osrednjo razstavo KITCHEN DEBATE – DEBATA O KUHINJI, ki smo jo odprli v Pokrajinskem muzeju Maribor v začetku meseca junija.
Srečanja z raziskovalci, podjetniki, promotorji in ljubitelji, ki se ukvarjajo s prehrano in prehrambno kulturo, so moderirali Sašo Papp, Tadej Pungartnik in Nives Cvikl.
Sodelovali so tudi Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in okoliški vinarji, ki so ob pogovoru pripravili degustacijo izbranih jedi in pijač.
Srečanja MUZEJSKEGA KLUBA potekajo v Grajski kavarni, vhod s Trga svobode.
16. marec 2017
Od furmanske gostilne do trendovske restavracije
20. april 2017
Zelišča v kulinariki
12. oktober 2017
Izzivi lokalno pridelane hrane
6. november 2017
Bonton za mizo
21. december 2017
Praznična kuhinja