2018

MUZEJSKI KLUB poteka že 16. leto zapored. Je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

V letu 2018 smo vsebine navezali na novo depojsko postavitev uniform, ki smo jo odprli v mesecu maju. Pogovori o različnih vidikih uniformiranosti potekajo z zanimivimi gosti.

Pogovore, ki jih vodi Nives Cvikl, kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor, smo naslovili:

Kaj določa uniforma?

22. marec 2018

Identifikacija poklicnih in družbenih skupin preko oblačilnega videza in vraže, vezane na njihovo pojavnost.

Od ideje do obešalnika

19. april 2018

Funkcionalni vidik uniforme od oblikovanja in izbire materialov do uporabe in vzdrževanja.

Uniforme v šole?

25. oktober 2018

O šolskih uniformah, ki jih (lahko) predpiše država in tistih, ki jih predpisuje moda.

Med vsakdanjostjo in folkloro

15. november 2018

Ohranjanje in poustvarjanje oblačilnega videza glasbenih in folklornih skupin.

Posebna obleka za posebno priložnost

20. december 2018

Pisana in nepisana pravila oblačenja in njihova simbolna sporočilnost.

2017

MUZEJSKI KLUB je trajnostno naravnan program. Z njim izpostavljamo posamezne elemente kulturne dediščine in jih povezujemo z aktualnim dogajanjem v Sloveniji in v Evropi.

Vsebina MUZEJSKEGA KLUBA je leta 2017 obravnavala  kulinarično dediščino in razvoj gastronomije. Z njo smo se navezali na osrednjo razstavo KITCHEN DEBATE – DEBATA O KUHINJI, ki smo jo odprli v Pokrajinskem muzeju Maribor v začetku meseca junija.

Srečanja z raziskovalci, podjetniki, promotorji in ljubitelji, ki se ukvarjajo s prehrano in prehrambno kulturo, so moderirali Sašo Papp, Tadej Pungartnik in Nives Cvikl.

Sodelovali so tudi Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in okoliški vinarji, ki so ob pogovoru pripravili degustacijo izbranih jedi in pijač.

Srečanja MUZEJSKEGA KLUBA potekajo v Grajski kavarni, vhod s Trga svobode.

16. marec 2017

Od furmanske gostilne do trendovske restavracije

20. april 2017

Zelišča v kulinariki

12. oktober 2017

Izzivi lokalno pridelane hrane

6. november 2017

Bonton za mizo

21. december 2017

Praznična kuhinja