MUSEO EUROPE

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.
Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Pokrajinski muzej Maribor, Grajska ulica 2, Maribor, Slovenija

+386 2 228 35 51

museum@maribor.si

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Pokrajinski muzej Maribor vas vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju s temo Kitchen debate - Debate v kuhinji. Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Reminiscence preteklosti evropskega izroćila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je “zakrivijo” poželjenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.

Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o “učenosti, ki uživlja, kar umira” in “umetnosti, ki kliče nazaj na vetlobo, kar je potonilo v senco”, gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne Evrope.

Prispevki bodo razvrščeni v pet sklopov:

1. sklop: Od ognjišča do prehrambne industrije;
2. sklop: Kuhinja, prostor inovacji;
3. sklop: Hrana med potrebo, užitkom in odvisnostjo;
4. skolp: Kuhinja in hrana v umetnosti, kulturi in politiki;
5. sklop: Kuhinja in hrana v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.

K sodelovanju vabimo arheologe, etnologe, antropologe, zgodovinarje, umetnoste zgodovinarje, arhitekte, oblikovalce, sociologe, muzeologe, prehrambne tehnologe, psihologe, zdravnike idr.

Simpozij bo potekal med 19. in 21. oktobrom 2017 v viteški dvorani mariborskega gradu.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali na telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.

Debate o kuhinji

Idejna zasnova razstave se opira na knjigo hrvaše pisateljice Slavenke Drakulič (1949) Kako smo preživeli komunizem in se pri tem celo smejali (1991). Avtorica opisuje svoje obiske pri prijateljicah v deželah vzhodnega bloka, vsakič v kuhinji gostiteljice. Njihova srečanja so prisrčna in kljub pomanjkanju polna prešernega veselja in optimizma. Razstava v devetih vsebinskih sklopih izpostavlja kuhinjske prostore različnih časovnih obdobij in socialnih slojev ter jih poveže z izbrano hrano in zgodbo osebe, ki pooseblja vsebinski sklop. 1959 danes zopet aktualna?