Tečaj ustvarjanja klasičnih slaščic je spremljevalni programrazstave Debata o kuhinji – Kitchen debate. Tečaji priprave sladic na tradicionalen način se bodo izvajali enkrat na mesec, vodila jih bo priznana pedagoginja in slaščičarka Darinka Gostenčnik.

 

Od marca pa vse do konca leta 2018 bodo v kuhinji Grajske kavarne vsako tretjo soboto dopoldan potekali tečaji priprave sladic na tradicionalen način. Vodila jih bo priznana pedagoginja, slaščičarka in avtorica učbenikov o slaščičarstvu, Darinka Gostenčnik. Udeležencem bo demonstrirala pripravo različnih tipov sladic, ki jih bodo nato v majhnih skupinah in ob njeni pomoči sami pripravili.

Vsebina delavnic se bo spreminjala vsak mesec:

–          17. marca 2018 ob 10.00 spoznavamo kvašeno testo, pečemo potice in cvremo krofe.

–          14. aprila 2018 ob 10.00 spoznavamo vlečeno testo, pripravimo jabolčni zavitek in prekmursko gibanico.

–          19. maja 2018 ob 10.00 spoznavamo parjeno testo, izdelamo cmoke in princeske.

–          16. junija 2018 ob 10.00 spoznavamo krhko in listnato testo, izurimo se v kremnih rezinah in jabolčni piti.

–          15. septembra 2018 ob 10.00 spoznavamo presne sladice in ustvarimo presno torto.

–          20. oktobra 2018 ob 10.00 spoznavamo biskvit in naredimo kostanjevo torto.

–          17. novembra 2018 ob 10.00 spoznavamo narastke in se na koncu posladkamo z lava kolačem.

–          15. decembra 2018 ob 10.00 spoznavamo medeno testo in spečemo medenjake.

Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si ali 02 228 35 51 do zapolnitve mest. Prijava je potrjena, ko je poravnan strošek tečaja.

Ob koncu vsakega srečanja prejmejo udeleženci natančne recepte s postopki priprave.

Posamezna delavnica traja 4 – 5 ur.

Darinka Gostenčnik se je za slaščičarko izučila na Srednji poklicni živilski šoli v Mariboru in svoje znanje nadgrajevala pri slaščičarskih mojstrih v Sloveniji in Avstriji. Leta 1972 je začela poučevati slaščičarstvo na Živilski šoli v Mariboru. Napisala je dva učbenika za slaščičarje, sodelovala pri pripravi učnih programov in 15 let vodila študijski krožek na Centru za poklicno izobraževanje. Je dolgoletna članica ocenjevalne komisije na vseslovenskem državnem tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij in aktivno sodeluje pri zaščiti potice kot naše nacionalne sladice.

Financerji, pokrovitelji in donatorji: